Att sätta din egen personliga prägel på trädgården är ett fantastiskt sätt att göra miljön mer unik och att få ditt hem att kännas som, tja, ett hem! Med de rätta kreativa valen får du en inbjudande trädgård som hälsar gästerna välkomna och som får dig att vakna upp med ett gott humör varje morgon.

En metod för att göra det riktigt fint är att måla stenar trädgård, men för att komma igång kanske du vill ha lite inspiration gällande motiv och vilken målarfärg du bör använda. Just det här ska vi hjälpa dig med!

Välj rätt färg för att måla stenar

När du har valt ut de rätta stenarna för att börja måla stenar trädgård ska du först av allt tvätta av dem med tvål och vatten så att det inte finns någon jord på stenarna under målningsprocessen. Låt dem därefter torka ordentligt, och sedan kan du skissa ditt motiv med blyerts på stenen. Det du kan använda för att måla är akrylfärg eller tuschpennor. Glöm inte att införskaffa dig penslar i flera olika storlekar så att du både smidigt kan täcka hela stenen med färg och även måla smådetaljer.

När du är klar med att måla stenar trädgård måste du se till så att färgen håller i sig. De ska nämligen självfallet klara sig i både ur och skur, så därför är det hög tid att lackera dem. Om stenarna täcks av en lackering kan du också torka av dem vid åtskilda tillfällen om det skulle behövas.

Tips innan du börjar måla

Stenar finns att hitta i så många storlekar och former, så det är ingen dum idé att låta stenarna inspirera dig. Lägg därför lika lång tid på att hitta de perfekta stenarna som du lägger på att måla dem. Glöm inte heller att du kan behöva måla flera lager färg på stenen för att se till så att färgen syns väl och att den håller i sig under en längre tid. Med dessa tips är du redo att komma igång med att måla stenar trädgård!

Inspiration till motiv

Det är egentligen mest din egen fantasi som sätter gränserna när du ska måla stenar trädgård. Om du har stora stenar kan du i princip måla en detaljerad tavla precis som du vill, men du kan också välja att följa stenens former för en häftig effekt. En rund eller oval sten kan exempelvis målas som en igelkott, en nyckelpiga eller en rund ros.

Visst kan du också måla ansikten på stenarna för att skapa en liten stenfamilj, och med hjälp av stora stenar kan du måla hus åt dem med gångar av småsten. Även abstrakta mönster kan bli en riktig höjdare när du ska måla stenar trädgård. Om du är ute efter mer praktiska användningsområden kan du skriva på stenarna för att skapa små ovala skyltar där det exempelvis står ”persilja”, ”rädisa” eller ”majs”. Dessa lägger du vid dina olika odlingsområden för att hålla koll på vad du odlar var.

Kategorier: Nyheter