Har du också tänkt gång på gång att det är dags att börja leva mer hälsosamt?

Det är lätt att tänka att ”efter sommaren ska jag ta tag i min hälsa” eller ”efter nyår ska jag börja mitt nya hälsosamma liv”. Men den bästa dagen att börja förändra dina vanor är faktiskt alltid IDAG. Börja förändringen nu, på en gång. Man vet aldrig vad som väntar imorgon eller nästa månad.

Kanske lever du redan relativt hälsosamt men vill göra små förändringar. Eller så har du en lång väg att gå tills du har kommit dit du vill vara.

Att välja hälsa och förändra sitt liv till det bättre innebär inte heller samma sak för alla. För någon kan det vara att sluta röka, någon annan vill gå ner i vikt och ytterligare någon skulle må bra av att stressa mindre. Kanske är det alla sakerna på en gång.

Det viktiga är inte att du skaffar perfekta vanor på en gång utan att du stegvis börjar göra små förändringar. Hellre en liten förändring som du lyckas hålla konsekvent än att ge järnet i en vecka för att sedan ge upp. Tänk på att du ska bygga en livsstil som du kan upprätthålla både i vardagen och när du är ledig. Fundera på vad som är realistiskt och hur du kan ta dig dit.

Tips på små enkla vanor som du kan starta med redan idag

  • Drick mer vatten och mindre av andra drycker.
  • Hoppa över bullen och välj en frukt i stället nästa gång du fikar.
  • Gör tio armhävningar varje morgon (eller fler om det är för enkelt). Om du inte kan göra tio så börja med så många du kan och öka tills du klarar åtminstone tio.
  • Gå minst 10 000 steg varje dag.

Vanliga fallgropar på vägen mot ett hälsosammare liv

En av de kanske vanligaste anledningarna till att vi inte lyckas att långsiktigt nå våra mål om en hälsosammare vardag är att vi överskattar den egna förmågan till disciplin. Även om du är en disciplinerad person så har vi alla en begränsad bandbredd för hur många svåra saker vi kan upprätthålla på en gång.

Om du då har skaffat dig vanor som kräver väldigt stor disciplin så är det svårt att lyckas upprätthålla vanorna när det händer saker på andra fronter i livet. Det kanske blir mycket på jobbet eller så blir du sjuk i några dagar. Så välj nya rutiner som kräver så lite disciplin som möjligt och gå inte ut för hårt med allt för stora förändringar på en gång. Ta en sak i taget.

En annan mycket vanlig fallgrop är att man ser ett avsteg från planen som ett misslyckande. Kanske har du bestämt dig för att äta bättre och så råkar du äta lite godis. Då är det av någon anledning lätt hänt att tänka att ”nu kan jag lika gärna ge upp och äta mer onyttigheter”. Se inte ett litet avsteg från planen som ett misslyckande utan fortsätt bara som du hade tänkt.

Välj hälsa framför annat och gör det så lätt som möjligt!

Kategorier: Nyheter